Банош по-гуцульськи: перевірений рецепт, яким здивуєте своїх рідних

Банош є національною гуцульською стравою, яку готують з кукурудзяної крупи та зазвичай подають з бринзою, шкварками, смаженими грибами, зеленню та іншими компонентами. Поживну, густу, насичену кашу варять у казані на багатті на основі молока, вершків і сметани, приправляють духмяними спеціями та перемішують дерев’яною ложкою. За словами гуцулів, найсмачніший український банош варять просто неба посеред Карпатських гір. Однак і на власній кухні можна приготувати цю смачну страву, якщо мати перевірений рецепт і розуміти, як готувати банош і правильно смакувати цей витвір кулінарного мистецтва Закарпаття.

Банош по-гуцульськи зі шкварками та шампіньйонами

Знаючи перевірений рецепт баношу, ви зможете здивувати свою родину та друзів. Для ситної та ароматної страви потрібні такі інгредієнти:

  • кукурудзяна крупа – 200 г;
  • молоко – 300 мл;
  • сметана – 200 г;
  • свіже сало з м’ясом – 150 г;
  • бринза – 150 г;
  • шампіньйони або інші гриби – 150 г;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт;
  • зелень, сіль та спеції за смаком.

Починаємо приготування з сала. Його нарізаємо невеличкими шматочками або слайсами  та підсмажуємо на пательні на середньому вогні. Готові шкварки викладаємо на тарілку та відставляємо вбік. Жир залишаємо у сковороді.

Вимиті, очищені, нарізані гриби поміщаємо в ту ж пательню, солимо й обсмажуємо до напівготовності. Додаємо нарізану кубиками або півкільцями цибулю та смажимо до золотистого відтінку.

Сметану змішуємо з молоком, присолюємо та доводимо до кипіння.

Ретельно промиваємо кукурудзяну крупу та невеликими порціями всипаємо у молоко зі сметаною, постійно перемішуючи, щоб страва не мала грудочок. Коли суміш почне кипіти, чекаємо хвилину та знімаємо з вогню. Перемішуємо протягом 15-20 хвилин, доки каша не стане густою та наваристою. Накриваємо казанок кришкою і ставимо у нагріту до 80 градусів духовку на 10 хвилин. Подаємо страву гарячою зі шкварками, грибами, цибулею та бринзою.

Банош з бринзою: секрети приготування

Якщо вас давно цікавило, як приготувати банош, вітаємо, тепер ви знаєте рецепт, але є ряд секретів, щоб страва вийшла дійсно смачною, як у гуцулів Закарпаття. І ці правила прості:

  • Кукурудзяна крупа має бути дрібного помелу, також можна брати кукурудзяне борошно;
  • використовувати потрібно тільки свіжі жирні та натуральні сметану та молоко;
  • варити банош слід у казані, перемішуючи дерев’яною ложкою чи лопаткою;
  • краще брати для приготування домашню бринзу та ламати її руками.

Банош за рецептом класичним: як і з чим подавати?

Спочатку накладаємо в глибоку керамічну або глиняну миску кашу. По периметру викладаємо шкварки та гриби з цибулею. Посипаємо банош бринзою і прикрашаємо нарізаною зеленню. Страва добре смакує з кефіром або молочною сироваткою та малосольними огірками. Їсти цю страву слід гарячою. Бо коли банош холоне, то втрачає ніжність та соковитість. Тож мерщій хапайте ложку та дегустуйте.

Смачного!

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.