Отруйні близькі. Як їх розпізнати? І що робити далі?

Багато людей вважають, що для здорового і щасливого життя цілком достатньо правильної їжі, чистого повітря, фізичної активності та морського пейзажу за вікном. І вони б були абсолютно праві, якби не одне “але” – поруч з нами знаходяться токсичні люди, які здатні отруїти будь-яку радість в цьому житті. Як їх розпізнати?

Це від них ви постійно чуєте невдоволення і скарги з приводу поганої погоди, дурного шефа, бездарних колег, жорстокого уряду, і вам доводиться рятуватися втечею. Їх називають токсичними людьми, і це дуже вдале визначення для їх оцінки і поведінки.

Так само, як ми уникаємо недоброякісних продуктів, від спілкування з отруйними близькими слід ухилятися. Але для цього спочатку потрібно визначити, хто з людей, з якими ми постійно стикаємося в звичайному житті, є «Отруйним Плющем».

Ознаки токсичної людини:

1. Саркастичні висловлювання

Саме їм властиві жарти з глузуванням, образливі висловлювання, які вони ховають під маскою добродушного гумору. Навіть якщо вони вимовляються не в адресу безпосередніх співрозмовників, хто може бути впевнений, що вони не звучать і за вашою спиною? Це вірна ознака отруйних в спілкуванні людей, від товариства яких краще триматися якнайдалі.

2. Негативний настрій

Такі люди завжди відчувають і випромінюють негативні емоції. Вони безперервно скаржаться, гніваються, критикують і дратуються. Варто тільки сказати чергове: «Як справи?», і у відповідь вас приголомшує потік невдоволення. Після блискучого монологу, в який вам рідко вдасться вставити хоча б слівце, агресор, сповнений задоволення йде шукати наступного бідолаху, а ви, повністю спустошений намагаєтеся прийти в себе.

3. Низька самооцінка

Їм життєво важлива аудиторія, яка зможе підвищити увагу до власної особистості. Не важливо, які емоції відчувають слухачі «концерту», ​​він вип’є їх насухо. Для того, щоб поліпшити своє самопочуття, токсичній людині необхідно привертати увагу інших людей. Тому в будь-якому товаристві він постійно перемикає увагу на себе.

Насправді, типів їх особистості набагато більше, але об’єднує їх одне – після спілкування вони завжди залишають гнітюче враження, відчуття досади і роздратування.

Як їм протидіяти?

Універсальної протиотрути, здатної позбавити від отруйних близьких людей не існує.

1. Кращим виходом стане максимальна дистанція, яку тільки можливо встановити між вами. Не бійтеся при цьому здатися грубим, незграбним, нетовариським. Якщо ваші робочі будні постійно заповнюються токсичними вихлопами від колег, то йдіть на все, щоб добитися місця в іншому кабінеті, інакше вони отруять вам все існування.

2. Якщо отруйні міазми виходять від близького родича, від якого неможливо дистанціюватися, то ви можете голосно і неупереджено ділитися своїм баченням ситуації. Токсичним людям (як і всім іншим) не подобається вислуховувати звинувачення в байдужості до проблем і здоров’я рідних, грубість і порушення особистих кордонів. Одна справа вислухати людину, і зовсім інша – дозволити постійно втягувати себе в конфлікти і проблеми інших людей. Встановіть такий формат стосунків, в якому вам буде комфортно, і не дозволяйте його порушувати.

3. Пробуйте встановлювати рамки. Наприклад, запитайте, як саме, скаржник збирається вирішити свою проблему. Він буде змушений направити розмову в більш конструктивне русло, або звинуватить в черствості і піде шукати іншого співрозмовника.

4. Подумайте, ким ви себе відчуваєте, коли спілкуєтеся з близькими людьми – повноправним співрозмовником або відерцем для зливу негативних емоцій, почуттів і претензій до світу. Ознака здорового спілкування – рівноцінний обмін, а якщо ви тільки віддаєте свою енергію, то вами корисливо користуються. Встановіть ті межі, в яких ви теж будете отримувати позитивні емоції, а якщо це когось не влаштовує, то нехай шукає собі інші вуха.

Отруйні люди рідко усвідомлюють, скільки шкоди завдають своїм спілкуванням і вираженням емоцій. Вони не злісні злочинці, яких слід стерти з лиця землі. Але тільки ви можете вибрати, з ким вам комфортно проводити час, постійно спілкуватися і ділити радість і горе.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.