Як підвищити самооцінку після розлучення

Є декілька дієвих порад і психологічних технік, які допомагають повернути впевненість у себе, віру у власні сили та підняти самооцінку після розлучення.

Дуже часто після розлучення у людей понижується самооцінка. Це закономірно, адже людина повертається до вихідної точки свого життя, а це означає невизначеність, нестабільність, невідомість, відсутність впевненості у завтрашньому дні. Усі плани на майбутнє зведені нанівець. Відчуття розчарування у людях і в житті загалом. А звідси і невпевненість у собі.

Передовсім людині, яке пережила розлучення, потрібно спробувати поглянути на це під іншим кутом, знайти у цьому позитив. А він таки є! Розлучення може стати поштовхом до кар’єрного росту, до здійснення давніх цілей та мрій, які доводилося відкладати, до змін зовнішніх і внутрішніх, для яких бракувало мотивації та сил.

Є декілька дієвих порад і психологічних технік, які допомагають повернути впевненість у себе, віру у власні сили та підняти самооцінку після розлучення.

  1. Вірте в себе. По кілька разів на день повторюйте фразу: “я щаслива, красива, особлива. У мене все вдасться. Я починаю життя з чистого аркуша і там напишу тільки те, що захочу, що приносить мені радість”. Цю фразу можете доповнити тими словами, якими захочете. Згадуйте те, чого прагнете і що хочете бачити у своєму житті. Повторюйте ці слова і невдовзі ви помітите, як усе це почне здійснюватися.
  2. Займіться спортом. Тренування не тільки змінюють тіло і роблять нас здоровішими і більш витривалими. Спортивні заняття у невеликих групах стимулюють виділення окситоцину – гормону радості. А невелика пробіжка допомагає викинути з голови погані думки.
  3. Встаньте з ліжка. Іноді від пережитого стресу все, що хоче людина, – днями і ночами лежати в ліжку. Але якщо ви дійсно хочете бути щасливими, дійте. Не шукайте відмовок і виправдань для своєї бездіяльності. Пам’ятайте, що під лежачий камінь вода не тече.
  4. Фліртуйте. Навіть якщо ви не плануєте вступати у серйозні стосунки найближчим часом, бо від старих іще не загоїлася рана, – це не привід припинити спілкувати з протилежною статтю. Легкий флірт чудово підвищує самооцінку. Приємне спілкування та компліменти будуть зараз вам тільки на користь.
  5. Відпустіть минуле і займіться собою, переключіть зі свого колишнього партнера на себе. Перестаньте себе шкодувати і припиніть звинувачувати в усьому колишнього. Сконцентруйтеся на собі і на тому, що хочете саме ви. Знайдіть цікаві справи для себе, на які раніше не вистачало часу та ресурсу.

Вправи для підвищення самооцінки

Підвищити самооцінку допоможуть спеціальні вправи:

  • Прощайте собі дрібні невдачі. Якщо не можете забути якісь вчинки, неправильні рішення або помилки, – пробачте їх собі. Глибоко вдихніть та подумати про все, що не дає спокою. Видихніть, знову вдихніть і при видиху пробачте себе, подумайте, чи можна щось змінити. Якщо змінити нічого не можна – відпустіть.
  • Навчіться себе любити такими, як ви є. Повторюйте слова: “Я така, якою я є. Я не маю бути ні на кого схожою”. Не зважайте на реакцію інших людей на ваші слова та вчинки.
  • Складіть список своїх “плюсів”. Чудово допомагає позбутися комплексів та невпевненості у собі складання списку досягнень та позитивних рис. Його треба обов’язково записати, покласти на видному місці та постійно доповнювати.
  • Зробіть альбом приємних спогадів. Це може бути скринька з дрібницями, привезеними з мандрівок, подарованими близькими людьми або просто речами, які асоціюються з чимось приємним. А можна просто зробити у телефоні папку з особливими для вас фото і регулярно туди зазирати, доповнюючи новими світлинами.
  • Працюйте над помилками. Не критикуйте себе, а аналізуйте свої дії та слова. Продумуйте, як у схожій ситуації потрібно діяти у майбутньому, чого уникати. Робіть для себе уроки. Якщо щось не вдалося – це не привід опускати руки і вважати себе невдахою. Треба просто спробувати ще раз.
  • Ставте перед собою досяжні цілі. Не загадуйте на роки наперед, ідіть до мети маленькими, але реальними кроками. Якщо ви щось запланували – не відкладайте. А щоб це тримати на контролі – краще запишіть і зберігайте на видному місці.
  • Не порівнюйте себе з іншими. Не думайте, що хтось гірший, а хтось кращий. Ви такі, як ви є. І в цьому ваша унікальність. Припиніть стежити за життям інших людей, за їхніми досягненнями. Проживайте своє життя, тут і зараз. І пам’ятайте, що ви маєте від нього отримувати задоволення. Тут і зараз.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.