Густе абрикосово-яблучне повидло для будь-якої випічки: шикарний рецепт на зиму, виходить дуже смачне і ароматне

Густе абрикосово-яблучне повидло для будь-якої випічки
Хто робить подібні заготівлі, добре знає, що абрикосове пюре в натуральному вигляді неохоче густіє, щоб його можна було використовувати як начинку, тому я застосовую одну хитрість – ось уже багато років комбіную абрикоси з яблуками, і в результаті виходить чудове густе абрикосово-яблучне повидло, яке можна не тільки намазати на шматочок свіжого хліба, млинці або оладки, але й використовувати як начинку для пирогів, пиріжків, булочок та рулетів.

Його консистенція більше схожа на яблучне повидло, а ось смак та аромат 100% абрикосовий!

Інгредієнти:
1,5 кг яблук без серцевини
100 мл води
3,5 кг абрикосів без кісточок
500-600 г цукру на кожний кг пюре
Вихід: 4 – 4,5 л

Приготування:
У мене було майже 4 кг абрикосів, і після видалення кісточок залишилося 3,5 кг. Намагайтеся вибирати найстигліші, солодкі, соковиті ароматні плоди.

Густоту повидлу дадуть яблука. У каструлі 1,5 кг нарізаних яблук із шкіркою, без серцевини. Беріть будь-які яблука, але з досвіду скажу, що найкраще підходять зелені та кисліші плоди.

Каструлю з яблуками ставимо на плиту, щоб вони не прилипли, вливаємо буквально 100 мл води, в процесі тушіння вони дадуть свій сік.

Періодично помішуючи під кришкою, розпарюємо яблука до повної м’якості.

Залежно від сорту, соковитості та густини яблук, на це йде від 15 до 30 хвилин. Саме завдяки яблукам, у яких є свій природний загусник пектин, готове повидло вийде густим, як і має бути.

Коли яблука стануть дуже м’якими і будуть мати таку розварену консистенцію, додаємо в каструлю абрикоси.

Перемішуємо, під кришкою доводимо до кипіння і варимо фрукти до повної м’якості, щоб можна було протерти їх крізь сито і перетворити на пюре.

Слідкуйте за вогнем і доки абрикоси не пустили свій сік, постійно помішуйте їх, щоб плоди не підгоріли, інакше повидло буде зіпсовано.

Наше завдання – максимально розварити фруктову масу.

Ось до такого стану потрібно проварити фрукти – вони дуже м’які, повністю розварені.

Щоб легше протирати пюре, я спочатку пробиваю гарячу масу блендером, а потім пропускаю через сито.

Така маніпуляція дозволяє позбавитися грубих абрикосових волокон і залишків яблучної шкірки, які в готовому повидлі зовсім не потрібні.

В результаті виходить однорідне, натуральне абрикосово-яблучне пюре.

Вже в такому вигляді без цукру, або додавши на смак цукор, його можна прокип’ятити і законсервувати, але ми готуємо густе повидло, і щоб знати, скільки додати цукру, його потрібно зважити.

У результаті у мене вийшло 4 кг 700 г фруктового пюре.

Залежно від кислотності пюре додаємо в нього цукор з розрахунку 500-600 г на кожен кілограм протертої маси.

Майте на увазі, що в процесі уварювання, повидло втратить частину вологи, стане густішим, а значить солодшим – концентрація кислоти та солодощі посилиться.

У мене кислі яблука, я беру цукру з розрахунку по 600 г на кілограм пюре.

Все добре розмішуємо, ставимо каструлю назад на плиту, і при постійному помішуванні уварюємо фруктову масу до потрібної густоти.

Поки що ця маса схожа на фруктовий сироп, але згодом вона густіє, темніє, стає прозорішою.

Залежно від бажаної консистенції, на варіння повидла може піти від 30 хвилин до 1 години, а то й довше.

Все залежить від стиглості самих фруктів, їх соковитості, кількості, і навіть від діаметра та матеріалу посуду, в якому воно уварюється.

Для зручності візьміть дерев’яну лопатку з рівним зрізом і по можливості постійно помішуйте, фруктова маса в жодному разі не повинна пригоріти, інакше повидло матиме неприємний смак.

Поки повидло вариться, готуємо банки та кришки. Помити і простерилізувати банки і кришки, повидло наливатимемо у повністю сухі баночки.

Після того, як повидло почне ліниво булькати і досить загусне, розливаємо його по баночках, закриваємо кришками і не перевертаючи, даємо охолонути повністю при кімнатній температурі.

Майте на увазі, що навіть уварене повидло в гарячому вигляді залишатиметься рідким, воно загусне тільки коли охолоне.

Залишки повидла перекладу в миску – ось таке воно рідке, поки гаряче. Залишаємо його на столі до повного остигання.

У результаті, у мене вийшло 4 літри смачного, ароматного, кисло-солодкого абрикосово-яблучного повидла бурштинового кольору.

Завдяки яблукам, воно має густу консистенцію, важко спадає з ложки і чудово намазується. Якщо ви не знаєте, що в ньому є яблука, ви ніколи не здогадаєтеся, оскільки колір, смак і аромат цього повидла по-справжньому абрикосовий!

Бажаю приємних приготувань та смачного Вам! Друзі, якщо Вам сподобався рецептик не забувайте зберегти собі, щоб не загубити! І окрема подяка за Ваші лайки і за поширення рецепту – мені дуже приємно!

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.