Олександрійське тісто для паски — рецепт просто СУПЕР! Печу щороку, рецепт перевірений

Коли мені говорили, що пасхальне олександрійське тісто – це просто бомба і смачніше пасок не буває, я не дуже повірила. Але здивувала заміна звичайного молока на топлене, а я люблю таку випічку. Та й заміс оригінальний, досі я використовувала тільки перевірені  рецепти пасок. Минулого року ризикнула, і здивувалася! Заміс у тісті насправді незвичайний, ми так працювати з дріжджами не звикли. Тісто порадувало відразу – відмінно піднялося, вийшло повітряним. Ну а те, що опару потрібно замішувати завчасно, то вихід теж знайшовся – ставлю на ніч, а зранку печу.

У рецептурі присутній коньяк. Навіщо? Як відомо, алкоголь робить випічку пишною, пористою, пухкою і м’якою. Але не раджу відступати від запропонованої технології приготування, оскільки в ній запорука успіху.

Олександрійське тісто для паски – перевірений рецепт (покроково)

Інгредієнти:

  • Пряжене молоко – 1 л
  • Вершкове масло (розм’якшене) – 500 г
  • Цукровий пісок – 1 кг
  • Борошно – 2,5 кг (Можливо, піде трохи менше або більше).
  • Живі дріжджі – 150 г
  • Яйця – 10 шт. + Ще 2-3 жовтки для змазування.
  • Коньяк – 2 великі ложки (допустима заміна ромом, лікером).
  • Сіль – чайна ложка.
  • Ванілін – 2-3 г
  • Ізюм – 200 г (Частину родзинок можна замінити цукатами, горіхами).

Покроковий рецепт:

  1. Починати підготовчі роботи по замісу тіста раджу з вечора, напередодні випічки. Насамперед запарте родзинки. Залийте на 15 хвилин окропом, потім злийте рідину і обсушіть паперовими серветками.
  2. Зробіть опару, додавши в тепле молоко пару ложок цукру і розкришені дріжджі. Посуд відразу беріть великий.
  3. Окремо збийте вінчиком яйця, додайте в опару.
  4. Масло потрібно завчасно дістати з холодильника, щоб воно встигло розм’якнути. Перекладіть його в миску з молоком і яйцями, розмішайте.
  5. Вийде суміш зі шматочками масла, яку необхідно затягнути харчовою плівкою, і відставити на 10-12 годин. Вибирайте тепле місце, дріжджі будуть краще працювати.
  6. Увага! Чим прохолодніше в приміщенні, тим більше знадобиться часу, щоб запрацювали дріжджі. Маса буде кілька разів підійматися, потім опадати – це норма. Якщо помітите, що частина вершкового масла стала грудочками, не лякайтеся, це також нормально.
  7. Через відведений час, посоліть тісто, додайте ванілін і влийте коньяк.
  8. У кілька етапів всипте борошно, старанно вимішуючи кожну порцію.

9. Коли маса стане досить густою, додайте родзинки з цукатами. Розмішайте всипте борошно, що залишилося.

10. Спочатку зручніше буде працювати в мисці. Але коли тісто стане важко вимішувати ложкою, перекладіть масу на стіл.

11. Продовжуйте вимішувати тісто руками. Підсипте трохи борошна. Потім, замість борошна, влийте на стіл краплю олії, тоді маса не буде липнути до рук.

12. Змастіть дно і внутрішні стінки миски олією, покладіть тісто. Накрийте, відставте на 1,5-2 години

13. Тісто має добре піднятися, як на фото

14. Рівномірно розподіліть тісто по формах, наповнюючи на 1/3, не більше. Зазвичай я роблю випічку в маленьких паперових формочках, їх не потрібно змащувати, але може пригоріти дно.

15. Залиште заготовки постояти хвилин 40-50 для підйому. Потім відправте в теплу духовку. Поступово розігрійте духовку до 180ºС. Потім, через 25 хвилин, зменште потужність до 170º С.

16. Скільки випікати паски? Час залежить від розміру формочки і потужності вашої духовки. Через 10 хвилин від початку випікання знизити температуру до 150º С. Готовність перевіряйте зубочисткою. Суха підкаже, що паски пора діставати.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.