Гострі помідори з гірким перцем та часником на зиму: закриваю багато банок і все одно до весни не вистачає

Любите гострі помідори? Ми їх обожнюємо. Банки з такими помідорами восени та взимку відкриваємо частіше, ніж з іншою консервацією. І не завжди вони залишаються хоч би до Нового року.

Гострі помідори з гірким перцем та часником на зиму

Хочу поділитися рецептом дуже смачних, але досить “пекучих” помідорів на зиму. Рецепт простий, часу на заготівлю потрібно небагато, а з інгредієнтів потрібно помідори, парасольки кропу, гіркий перець (мінімум одна штука, але можна і більше, якщо хочете отримати смак помідорів, гіркий), часник, сіль, цукор і 70% оцтова есенція. Таких гострих помідорів я завжди закриваю багато: вони дуже смачні і незважаючи на “вогняний смак”, з’їдаються на “ура”, а розсіл випивається з великим задоволенням і, як то кажуть, “до останньої краплі”.

Для цього рецепту я вибираю невеликі помідорки сливовидної форми розміром 7-8 см. Тут 2 кг 400 гр. таких помідорів. Гострі помідори закриваю зазвичай у банки 1 літрові, 1.5 літрові та дволітрові. У банку об’ємом 1 літр вміщується близько 600 гр. помідорів. У 2-х літрову банку йде 1200 гр., а в 1,5-літрову банку можна розмістити не більше 900 гр. помідорів.

Вміст 1-літрової баночки з’їдається, звичайно, швидше. А взимку вибір розміру банки з консервацією залежить від певного випадку та від настрою.

Які спеції потрібно покласти в цю консервацію:
сіль
цукор
часник
парасольки кропу
70% оцтова есенція
У цьому рецепті маринад готується із розрахунку на 4 літри води. Я закриватиму першу партію гострих помідорів у дві 1-літрові банки і одну 2-літрову. І води мені знадобиться 2 літри.

На 2 літри води необхідно взяти:
75 гр. солі
75 гр. цукру
1 ч. л. 70% оцтової есенції (це близько 5 мл).
Повний рецепт розрахований на 4 літри маринаду, а спецій така кількість:

150 гр. солі
150 гр. цукру
2 ч. л. оцтової есенції 70% (це близько 10 мл).
На дно чисто вимитих банок кладемо 1-2 парасольки кропу, 2 часточки часнику (на 1-літрову банку) і 3-4 часточки на 2-х літрову банку. Якщо часнику покласти більше, то у помідорів буде гіркуватий присмак.

Приготування:
Заповнюємо банки помідорами, доповнюємо часником та шматочками гіркого перцю. На 1-літрову банку гіркого перцю кладу 1/4 частину, а на 2-літрову банку – половину стручка. Навіть цієї кількості гострого перцю вже достатньо, щоб отримати “вогняний” смак помідорів. Але для більшої гостроти збільште кількість гіркого перцю.

2 літри чистої холодної води, з якої ми готуватимемо маринад, наливаємо в каструлю, ставимо на вогонь і кип’ятимо.

Далі заливаємо окропом банки з помідорами та спеціями. Накриваємо банки чистими, стерилізованими кришками та залишаємо помідори прогріватися на 10-15 хвилин.

Через 15 хвилин воду з банок зливаємо знову у каструлю. І на цій воді ми готуватимемо маринад.

Знову відправляємо каструлю з водою на вогонь, додаємо сіль та цукор, даємо їм розчинитись і в самому кінці вливаємо в маринад 5 мл 70% оцтової есенції.

Наповнюємо киплячим розсолом кожну баночку, закриваємо їх кришками. Банки слід перевернути на кришку, перевірити на герметичність і вкрити пледом або ковдрою. І дочекатися їхнього повного остигання.

Потім банки можна забирати в місце зберігання консервації.

Щоб помідори повністю просолилися та були готові до вживання, їм потрібно щонайменше два місяці. Перші баночки з гострими помідорами ми починаємо відкривати наприкінці жовтня.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.